Gogonele si conopida murate

O reteta foarte usoara de muraturi daca ai la indemana 2 capăţâni mărişoare de conopida si cateva gogonele ramase neculese pe rug in gradina. Iata ingredientele:

– Conopida, cam 2 capatane mari- 3 kg
– Gogonele- si mici si mari in functie de borcanele pe care le folositi- 800 g- 1kg
– Otet din vin de 9 grade- 300 ml
– foi de dafin
– hrean
– marar uscat
– sare mare pentru muraturi
– boabe de mustar
– frunze si radacina de telina
– un morcov
– piper boabe

Puteti cumpara un plic de condimente pentru muraturi pe care sa-l folositi la fiertul saramurii.

Mai intai spalati si pregatiti borcanele.
Luati conopida, rupeti buchetele potrivite si puneti-le intr-un castron cu apa. Lasati-le cateva minute ca sa iasa din ele impuritatile si intre timp curatati morcovul si taiati-l rondele[daca timpul va permite puteti sa-l crestati in forma de stelute pentru a avea un aspect placut ] si radacina de telina o puteti taia felii rotunde sau jumatati. Punem la baza borcanului cateva buchetele de conopida cat sa acoperim fundul borcanului, adaugam cateva boabe de piper si frunze de dafin si adaugam apoi gogonelele spalate in prealabil. Dupa ce ati asezat un strat considerabil, adaugati din nou buchetele de conopida cat mai indesate pentru a nu se ridica atunci cand turnati apa. Printre ele strecuram rondelele de morcov si feliile de telina, unele pe peretele borcanului, boabe de mustar si continuam cu gogonele si conopida pana se umple borcanul.
Trecem la saramura:
Umplem borcanele cu apa pe care o varsam apoi in oala pentru saramura. Nu uitati sa lasati o toleranta pentru otet. In apa punem sare dupa gust dar suficient de multa pentru a pastra legumele tari si condimentele pentru muraturi: piper, cimbru, marar uscat, boabe de mustar, frunzele de telina.
Fierbem saramura, apoi o strecuram si o turnam in borcane. Muraturile vor fi bune de servit dupa aproximativ 3 săptămâni.

Tin sa-i multumesc lui Teo, a carei blog  Teo’s Kitchen il vizitez zilnic si de unde am preluat aceasta reteta!

Din pacate la aceasta reteta nu am apucat sa fac poze la fiecare etapa dar cred ca e simplu daca se respecta instrucţiunile.

Pofta buna la friptura cu garnitura de gogonele si conopida murata! 🙂

Lasă un comentariu